NA POCZĄTEK TROCHĘ HISTORII
***
Wszystko zaczęło się w Ameryce Łacińskiej
Licząca sobie 4000 lat historia czekolady ma swój początek w starożytnej Mezoameryce, czyli na obecnym terytorium Meksyku. To tam odkryto pierwsze krzewy kakaowca. Olmekowie, przedstawiciele jednej z najstarszych cywilizacji w Ameryce Łacińskiej, jako pierwsi poznali tajniki przyrządzania czekolady z kakao. Czekoladę pili podczas ceremonii lub stosowali ją w charakterze lekarstwa.
W późniejszych wiekach Majowie uważali czekoladę za napój bogów. Do wytwarzania tego świętego naparu używali prażonych i ucieranych ziaren kakaowych zmieszanych z papryczką chili, wodą i skrobią kukurydzianą. Majowie przelewali tę miksturę z naczynia do naczynia, uzyskując w efekcie gęsty, pokryty pianką napój zwany „xocolatl”, czyli gorzka woda.
Aztekowie używali ziaren kakaowych jako środka płatniczego aż do XV wieku. Wierzyli, że czekolada była darem boga Quetzalcoatla. Służyła im jako napój orzeźwiający lub afrodyzjak, ale pili ją również przed wyprawami wojennymi.
- Czekolada dociera do Hiszpanii
Nikt nie wie dokładnie, kiedy czekolada trafiła do Hiszpanii. Legenda głosi, że hiszpański konkwistador Hernan Cortés przywiózł czekoladę do swojej ojczyzny w 1528 roku.
Cortés wierzył, że odkrył czekoladę podczas swojej ekspedycji do Nowego Świata. Poszukiwał złota i bogactw, ale zamiast nich został obdarowany przez azteckiego władcę kubkiem cennego kakao.
Cortés przywiózł ze sobą do Hiszpanii ziarna kakaowe. Chociaż czekolada nadal podawana była w formie napoju, jej hiszpańską wersję wzbogacono cukrem i miodem, aby złagodzić naturalnie gorzki smak.
Czekolada szybko zyskała popularność wśród bogatych i zamożnych. Nawet katoliccy mnisi przepadali za czekoladą i pili ją podczas praktyk religijnych.
- Czekolada podbija Europę
Hiszpanom bardzo długo udawało się utrzymać czekoladę w sekrecie. Minął prawie wiek, zanim dotarła do ościennej Francji i reszty Europy.
W 1615 roku król Francji Ludwik XIII poślubił Annę Austriaczkę, córkę króla Hiszpanii Filipa III, która przywiozła próbki czekolady na dwór francuski, aby uczcić to wydarzenie. W ślad za Francją czekolada wkrótce trafiła do Wielkiej Brytanii, gdzie serwowano ją w elitarnych klubach, tzw. domach czekolady. W miarę rozpowszechniania się trendu w Europie wiele państw zakładało własne plantacje kakao w krajach położonych wzdłuż równika.
- Czekoladowa rewolucja
Czekolada biła rekordy popularności wśród europejskiej arystokracji. Członkowie rodziny królewskiej oraz przedstawiciele klas wyższych spożywali czekoladę w celach zdrowotnych oraz ze względu na jej dekadencki charakter.
Czekolada nadal była wytwarzana ręcznie, w drodze mozolnego procesu. Jednak wraz z nadchodzącą rewolucją przemysłową wszystko miało się zmienić.
W 1828 roku wynalazek prasy czekoladowej zrewolucjonizował proces wytwarzania czekolady. Podczas tłoczenia na tym nowatorskim urządzeniu masła kakaowego z prażonych ziaren powstawał również drobny proszek kakaowy.
Proszek następnie mieszano z płynami i wlewano do form, gdzie tężał w tabliczkę czekolady.
źródło: https://www.magnumicecream.com/pl/stories/jedzenie/historia-czekolady.html
Zapraszamy na krótki film: Skąd pochodzi czekolada?
Kto odkrył czekoladę i skąd ona pochodzi? Kiedy czekolada pojawiła się w Europie i w Polsce? Czy czekoladę zawsze jadło się w kostkach?
RODZAJE CZEKOLADY:
Gorzka – składa się z masła kakaowego, proszku kakaowego i cukru, czasem z niewielką domieszką wanilii. Zawiera przynajmniej 70% produktów z miazgi kakaowej i powinna być przygotowywana w temperaturze 31,1–32,7 °C. Zawiera 2–5 razy więcej teobrominy niż mleczna.
Deserowa – w jej skład wchodzi miazga kakaowa, cukier, lecytyna oraz tłuszcz kakaowy lub inne dodatki. Najczęściej zawiera powyżej 50% produktów z miazgi kakaowej.
Mleczna – w jej skład wchodzi również mleko lub proszek mleczny i wanilia, a zawartość kakao nie przekracza 50%. Temperatura wytwarzania wynosi 28,9–30,5 °C. Zwykle czekolada ta zawiera nie mniej niż 25% suchej masy kakaowej ogółem, 14% suchej masy mlecznej, 2,5% suchej odtłuszczonej masy kakaowej, 3,5% tłuszczu mlecznego oraz 25% tłuszczu ogółem.
Biała – powstała w 1930 roku. Bez zawartości proszku kakaowego. W najlepszych czekoladach tego rodzaju jest tylko do 33% masła kakaowego. Temperatura wytwarzania to 27,9–30,5 °C.
Różowa – zwana również czekoladą rubinową. Wynaleziona w 2017 roku po 13-letniej pracy, wprowadzona do sprzedaży w 2018. Powstała ze sproszkowanych nasion kakaowca rubinowego. Jej kolor jest naturalny, do produkcji nie używa się żadnych barwników oraz sztucznych aromatów. Charakteryzuje się orzeźwiającym, jagodowym smakiem oraz kremową, delikatniejszą konsystencją w porównaniu do pozostałych rodzajów czekolad
Czekolady z dodatkami
Czekolady z dodatkami: bakaliowa, orzechowa, z owocami, likierami i innymi dodatkami.
Czekolada „couverture” jest wyrobem otrzymanym z wyrobów kakaowych i cukrów, zawierającym nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Czekolada
A teraz zobaczcie jak powstaje czekolada 🙂
Zapraszamy wszystkich na czekoladowy taniec! Gotowi? Zaczynamy!!! 🙂
W wolnej chwili zapraszamy do posłuchania piosenek:
Na zakończenie naszego dzisiejszego spotkania mamy dla Was rebus…
oraz pyszne, czekoladowe puzzle online do ułożenia 🙂 Mniam!
Życzymy słodkiej zabawy i do zobaczenia jutro!!
PA! Buziaki 🙂